Apparaten & Hulpmiddelen

Modellen

Achter het oor

Het meest gedragen toestel.

Het hoorapparaat wordt achter de oorschelp gedragen.
In de gehoorgang zit een oorstuk of dopje.
Deze worden met een slangetje verbonden aan het hoorapparaat.
Voor de meeste gehoorverliezen is dit toestel een goede oplossing

In het oor

Een in-het-oor toestel is een apparaat dat in de gehoorgang wordt geplaatst. Het bestaat uit slechts één deel. Het schaaltje wordt op maat gemaakt op basis van een afdruk van de gehoorgang.

Dit toestel is mogelijk voor lichte tot matige gehoorverliezen. Het toestel is klein waardoor dit een goede fijne motoriek vraagt om het toestel te hanteren.

Kanaal

Het volledig-in-het-kanaaltoestel (CIC = Completely in the canal) is het kleinste type hoortoestel. Het wordt dieper in de gehoorgang geplaatst als een in-het-oor toestel en is daardoor vrijwel onzichtbaar.
Het hoortoestel is voorzien van een nylon draadje om het hoortoestel eenvoudig uit het oor te halen.

Dit toestel is mogelijk voor lichte tot matige gehoorverliezen. Het toestel is klein waardoor dit een goede fijne motoriek vraagt om het toestel te hanteren.

RIC (receiver-in-canal)

Dit lijkt op een achter-het-oor toestel. Het apparaat zelf hangt ook achter de oorschelp. Maar in tegenstelling tot het achter-het-oor toestel, wordt de luidspreker van een RIC-toestel in de gehoorgang geplaatst. Het draadje dat voor de verbinding zorgt tussen het hoorapparaat en de luidspreker is ook dunner. Hierdoor wordt het apparaat kleiner en valt het minder op.

Dit type is geschikt voor lichte tot ernstige gehoorverliezen.

 

Hulpmiddelen

Om het communiceren en het functioneren in het dagelijks leven te optimaliseren, zijn er aantal bijkomende hulpmiddelen te verkrijgen. Ons hoorcentrum geeft raad en informatie omtrent deze hulpmiddelen en wordt bijgestaan door ervaren techniekers voor de installatie aan huis.

Wekker in een aantrekkelijk design voor thuis en onderweg. Gewekt worden met  lichtflitsen, die ook met gesloten ogen opgemerkt worden, trilling of een luide wektoon. Zo wordt u op een duidelijke manier wakker.

Akoestische signalen, bv. de deurbel of telefoongerinkel, worden omgezet in lichtflitsen of trilling. U hoeft geen enkel signaal meer te missen, waar u zich ook bevindt. Geen ingewikkelde installatie nodig.

U kiest via uw draadloos hoorsysteem uw persoonlijk volume, onafhankelijk van de instelling op het televisietoestel. Hierdoor stoort u uw omgeving niet meer.  Dit is mogelijk via een oortelefoon of direct via uw hoorapparaten.

  • Telefoons met versterking

Deze telefoons zijn speciaal ontwikkeld voor mensen met een verminderd gehoor. Grote knoppen, lichtflitsen, aanpasbaar qua volume en dit met de nieuwste technologie. Mogelijk in combinatie met een noodknop. Zowel vaste als draagbare telefoons verkrijgbaar, alsook GSM’s.

Met deze hulpmiddelen wordt het gemakkelijker om de spraak te verstaan bij moeilijke luistersituaties zoals op restaurant, feesten, in de klas, voordrachten, toneel, …
Ringleiding is een systeem dat meer en meer te vinden is in openbare gebouwen zoals een bioscoop, een postkantoor, concertgebouwen,… Het zorgt ervoor dat bijvoorbeeld bij een toneelstuk de spraak en de muziek rechtstreeks in het hoortoestel worden opgevangen. Hierbij heeft de hoortoestelgebruiker geen last van nagalm en achtergrondlawaai.